Wok padthai – det perfekta streetfoodkonceptet

Gör en smakrik och enkel wok padthai med kålrotsvegetti!

INGREDIENSER (10 pers):

  • 1 kg Vegetti Kålrot (art. Nr: 50383)
  • 0,5 kg Broccolibuketter
  • 0,5 kg Paprika strimlad
  • 2 buntar koriander
  • 10 st ägg
  • Chili
  • Lime
  • Soja
  • Fisksås

GÖR SÅ HÄR:

  1. Stek broccolibuketterna och den strimlade paprikan
  2. Vändstek äggen
  3. Koka kålrotsvegettin i ca 30 sekunder
  4. Vänd runt kålrotsvegettin med fisksås och soja
  5. Servera med de stekta äggen
  6. Toppa med koriander, lime och chili

Recept av: Marcus Hellmann




Hanssons Frestelse

Låt en ny och grönare variant av den traditionella Jonassons frestelsen ta plats som en smakrik version på julbordet.

INGREDIENSER (10 pers):

  • 5 kilo strimlad potatis (art. no: 50531, 6mm)
  • 1 kilo skivad lök (art. no: 50502, 4mm)
  • 3 purjolökar, ursköljd och skivad
  • 1,5 dl olja
  • 400 g soltorkade tomater, klippta i bitar
  • 100 g kapris (och lite spad om man så önskar)
  • 2 liter grädde/sojagrädde
  • 1 liter mjölk/växtbaserad mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs löken mjuk i lite olja/smör i en stekpanna.
  3. Smörj en ugnssäker form.
  4. Lägg i ett lager potatis, sedan stekt lök, soltorkad tomat, purjolök, kapris, salt, svartpeppar och slutligen resten av potatisen.
  5. Häll på grädde och mjölk.
  6. Fördela ströbrödet på toppen och toppa gärna med några klickar smör/mjölkfritt margarin.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30–40 minuter. Du känner på potatisen när den är klar.
  8. Redo att serveras.

Recept av: Marcus Hellmann




SPENAT- & GRÖNKÅLSSOPPA

En mustig och len soppa med grönkål och spenat.

INGREDIENSER (10 pers):

  • 1 kg grönkål
  • 500 g spenat
  • 250 g persilja
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 liter grädde (valfri)
  • 300 g gul lök (hackad)
  • 1 röd chili (hackad)
  • salt & peppar
  • 1 dl olivolja
  • eventuellt maizena

GÖR SÅ HÄR:

Fräs lök och chili i olivolja. När denna är mjuk tillsätt grönkål, spenat och persilja. Fräs ytterligare någon minut. Häll på buljong och grädde och koka ca 10 min. Mixa och smaksätt med salt och peppar. Red eventuellt soppan med maizena

Recept av: Marcus Hellmann




SÖTPOTATISVEGETTI™

Byt ut traditionell pommes frites mot Sötpotatisvegetti™ och servera med dipp.

GÖR SÅ HÄR.

Vänd runt Sötpotatisvegetti™ med maizena eller potatismjöl. Fritera i olja.

INGREDIENSER

Du behöver till 10 portioner:

  • 2 kg Sötpotatisvegetti™
  • Maizena- eller potatismjöl
  • Olja
  • Salt och peppar

Recept av: Marcus Hellmann

Receptknapp2



Grillad spetskål med brynt smör

Grillad spetskål med brynt smör.

GÖR SÅ HÄR.

Dela spetskål i 4 delar och grilla på direkt värme ca 5 min. Lägg spetskålen på indirekt värme och ”baka” klart ca 15 min. Bryn smöret och rör försiktigt i alla andra ingredienser.

Servera!

INGREDIENSER

Du behöver till 4 portioner:

  • 1 spetskål
  • 250g smör
  • 2 msk kapris
  • 1 handfull persilja
  • ½ dl ljus soja

Recept av: Marcus Hellmann

Receptknapp2



Morotsoppa med jordärtskockor

Servera soppan med crème fraiche blandat med riven ost

GÖR SÅ HÄR.

  1. Skala lök, vitlök, morot och jordärtskocka.
  2. Dela i mindre bitar låt fräsa i en kastrull tillsammans med lagerblad och dragon.
  3. Slå på buljongen och låt koka i 20 minuter.
  4. Gör under tiden smördegspinnarna.
  5. Kavla ut smördegen och picka med en gaffel, pensla sedan med uppvispad äggula.
  6. Strö över frön och flingsalt.
  7. Skär smördegen i 2cm breda remsor och tvinna dem lätt. Lägg dem på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10-15 minuter på 210˚c.Servera soppan med crème fraiche blandat med riven ost.

INGREDIENSER

Du behöver till 4 portioner:

Soppa:

½ kg morot

½ kg jordärtskocka

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 lagerblad

3 cm färsk ingefära

1 ½ l grönsaksbuljong

1 tsk chiliflakes

4 msk crème fraiche

2 msk riven smakrik ost

Färsk dragon efter smak

 

Smördegspinnar:

1 rulle smördeg

1 äggula

Sesamfrö

Chiafrö

Solrosfrö

Flingsalt

Recept av: Alexandra Hafström

Receptknapp2



Laxtartar

Denna vecka presenterar vi ett recept som är min favorit hittills. Tartaren fungerar utmärkt som förrätt.

Gör så här:

Gröp ur kiwin och avokadon och tärna dem.
Dela laxen i mindre bitar och lägg den i en skål tillsammans med avokado, kiwi, gräddfil, krasse samt saften från en halv citron.
Blanda runt och smaksätt med salt och peppar.

Ingredienser (4 portioner)

100 g varmrökt lax
1 kiwi
1 avokado
½ citron
1 msk gräddfil
1 msk krasse
Salt & peppar

 




Kryddiga Äpplen

Stekta kryddiga äpplen, en aromatisk sensation i all sin enkelhet.

Gör så här:

Kärna ur och klyfta äpplena.
Smält smöret i en upphettad stekpanna, lägg i äpplena och stek dem i några minuter.
Strö över socker, kardemumma och citronsaft och låt äpplena sjuda tills de mjuknat.
Tillsätt citronskalet.
Rör glassen mjuk och smaksätt med kanel.

Ingredienser (4 portioner)

5 äpple
2 msk smör
3 tsk råsocker
3 tsk malen kardemumma
2 msk pressad citronsaft
1 tsk rivet citronskal
Till servering:
Vaniljglass
Kanel efter smak

Recept av: Alexandra Hafström




Citronstekt brysselkål

En härlig kombination av sötma och surhet med en härlig balans.

GÖR SÅ HÄR.

  1. Ansa brysselkålen.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek brysselkålen i smöret.
  3. Skölj citronerna. Riv skalet och pressa ut saften från två av citronerna.
  4. Tillsätt vin, citronsaft och socker till brysselkålen och låt puttra i 10 minuter.
  5. Smaksätt med citronskal, salt och peppar.
  6. Halvera den sista citronen och stek den i en torr stekpanna tills den fått en gyllene färg.

INGREDIENSER

Du behöver till 4 portioner:

1 kg brysselkål

50 g smör

3 citroner

2 dl torrt vitt vin

1 dl strösocker

2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Recept av: Alexandra Hafström

Receptknapp2



Hantverk med industriell precision